Knjiga o možu, ki je utelešal živo krščansko upanje

Knjiga Lambert Ehrlich – prerok slovenskega naroda nadaljuje svojo pot ozaveščanja bralcev doma in po svetu o eni najpomembnejših slovenskih osebnosti zadnjih sto petdeset let.

 

Knjiga je že skoraj razprodana, te dni je izšla krajša angleška različica

 

Knjiga na profesionalen in bralcu dostopen način predstavlja ključne vprašanja težke zgodovine Slovencev in vlogo Lamberta Ehrlicha v njenih ključnih zgodovinskih trenutkih. Ehrlich velja za utemeljitelja slovenske države. Njegova Višarska Slovenija se je prek njegovih učencev širila med našimi rojaki v tujini, se prek DEMOSa vračala v Slovenijo in okrepila slovenske politike na čelu z dr. Jožetom Pučnikom za samostojno Slovenijo.

Navkljub italijanskemu fašističnemu, nemškemu nacističnemu in predvsem komunističnemu zatiranju Slovencev je vseskozi nesebično požrtvovalno in neustrašeno deloval za utrditev krščanskih temeljev v družbi ter uresničitev slovenskih narodnih teženj. Zato je bi trn v peti diktatorjem, ki so zatirali krščanstvo in slovenstvo. Neustrašeno se je boril za osvoboditev Slovencev dolgotrajnih lastnih in vsiljenih tujih ujetosti o njih samih in pri drugih narodih. V prvem delu je požrtvovalno deloval za to na Koroškem in na versajski mirovni konferenci. Potem je osebno požrtvovalnostjo, z vero in upanjem branil krščanske vrednote medvojne Slovenije ter se z neustrašeno odločnostjo uprl zatiranju naroda med drugo svetovno vojno, ko so totalitarizmi uničevali narod in vero.

Ehrlich je kot prerok svaril, spodbujal in organiziral Slovence, da bi okrepili krščanske drže, se uprli zatiralcem in ohranili verske in narodne temelje. Med drugo svetovno vojno je dvignil glas proti terorju komunistov in zatiranju okupatorjev ter kot številni naši rojaki to plačal s svojim življenjem.

Knjiga je pretresljiva pripoved nesebičnega življenje kristjana, duhovnika slovenskega preroka Lamberta Ehrlicha. Njegov svetniški duhovniški lik je podpiral revne in zatirane, spremljal rojake v osebnih in narodnih stiskah in po Kristusovem vzoru pokazal, kako nesebično, iz globoke krščanske vere delovati za ljudi, da bi ohranili dostojanstvo in svobodo. Njegov zgled spodbuja tudi danes kristjane in vse ljudi dobre volje, da se borimo za svoje dostojanstvo. Ehrlich nam je zgled bogate svetniške človeške osebnosti, ki nesebično živi za brate in sestre ter jim v veri kaže pot v samostojno Slovenijo in prek nje v popolno svobodo Božjega kraljestva.

Njegov lik nagovarja vse, posebej mlade, politike, vsakega človeka, ki hoče živeti dostojno in pokončno ter je v veri pripravljen skupaj z drugimi graditi osebno in družbeno  življenje. K tej zavezi nas Bog tudi danes kliče, da se upremo levičarskemu zatiranju in uničevanju človeka, družine in naroda.

Ehrlichova knjiga je pomemben dokument stoletnega, posebno pa dogajanja med drugo svetovno vojno v Ljubljani in na deželi ter opomin pred današnjimi prevarami levičarjev in ljudi, ki nasedajo njihovim lažem. Ehrlich se je neustrašeno uprl nasilju okupatorjev in komunističnih teroristov in zaradi svoje odločnosti in vztrajanja za vero in narod umrl nasilne smrti.

Ob njegovem umoru so zatrepetala slovenska srca, srca revežev in ubogih, ki so izgubili svojega podpornika ter srca vseh poštenih Slovencev in kristjanov, ki  jim je Ehrlich postal večni zgled nesebičnega upora zoper vsako zatiranje in neustrašenega mučeništva. Zato nas danes spodbuja k odločnem zavzemanju za preživetje in ohranjanju temeljev vere in naroda ter uporu zoper vsako zatiranje človeka, skupin in narodov.

Knjiga je napisana na podlagi zgodovinskih arhivskih dokumentov in pričevanj ter vsebuje številne prvič objavljene dokumente in pričevanja, Žebotov dnevnik, Ehrlichov duhovni dnevnik, ki nas preseneča zaradi njegove trdne z molitvijo prežete duhovne ukoreninjenosti in predanosti Bogu in pričevanja njegovih stražarjev. Ehrlich je bil sposoben nesebične ljubezni do vsakega človeka in naroda. Škof Lenič je zapisal: Nihče nam ni pokazal takega zgleda vere v Boga in ljubezni do naroda kot Ehrlich.

Slovansko ali angleško knjigo lahko naročite pri Mohorjevi Družbi Celovec ali kupite v knjigarnah Družine.

Prejšnji prispevek
V veri in odgovornosti
Naslednji prispevek
Društvo Združeni ob Lipi sprave ob 15-letnici vstopa v Hudo Jamo