Dan krivde, odpuščanja in sprave – 15.junij

Društvo je o sodelovanju vplivnih javnih delavcev opredelilo 15. junij kot dan Krivde odpuščanja in sprave, v spomin na slovenski holokavst- izvensodni pomor nasprotnikov režima po vojni ter kot vabilo da se vsak državljan opredeli za spravo, tj. enakopravno sodelovanje vseh v okvirih Ustave in zakonov.

Lipa

Lipa je slovensko nacionalno drevo. Pesem Lipa zelenela je je spremljala naša prizadevanja za narodno samostojnost in nas krepila v odporu vsem zatiranjem Slovencev nekoč in danes.

Vsakoletni srečanji

Spominska slovesnost

Društvo 15. junija pripravlja glavno spominsko slovesnost ob spominu na slovenski holokavst. Zadnja leta na ta dan na slovesnosti sodeluje tudi predsednik Republike Slovenije g. Borut Pahor.

Molitveno srečanje

Molitev za rajne 2. 11. je nadaljevanje prvega molitvenega srečanja iz leta 1988.

Na praznik Vseh svetnikov 1. novembra 1988 smo se ob povabilu na spravno slovesnost lahko prvič javno »spomnili na največjo nesrečo v zgodovini našega naroda, več kot desettisočev, ki jih je tedanja oblast hotela izbrisati iz spomina«. Takrat se je zbralo okoli 2500 ljudi, ki so prvikrat lahko objokovali svojce in molili zanje.

Iz preteklih srečanj

Nasprotovanje spravi

Lipa sprave je bila vsajena 11. maja 1989. Zasadil jo je vrtnarski strokovnjak in novi Demosov župan Ljubljane inž. Jože Strgar. Istega leta, 27. junija, je bila ob njej prva slovesnost. Jeseni istega leta so ‘neznanci’ Lipo sprave posekali tik pred praznikom Vseh svetih in molitvenim zbiranjem okrog nje in tako skušali nasilno utišati družbeni proces sprave in demokratizacije v slovenski družbi. Tudi ponovno posajena Lipa sprave je bila še dvakrat oskrunjena, vendar se je prijela in raste ter spodbuja k spravnemu procesu v družbi.