Društvo Združeni ob Lipi sprave ob 15-letnici vstopa v Hudo Jamo

Odkritje morišča v Hudi Jami, zazidanega s stometrsko pregrado, je zaradi  množice neiztrohnjenih trupel pretreslo Slovence. Sočustvovanje ob ženskih kitah, ob obnemoglem, ki si je skušal s prsti izkopati rov v svobodo, ter neiztrohnjenih pomorjenih telesih se je spričo medijskega molka in ignoriranja politike spet prevesilo v vsakdanjost političnega pragmatizma in ohranjanja »pridobitev revolucije«. Žrtve so osem let nepietetno v gajbicah čakale na pokop. Agonija pobitih se je 26.10.2017 končala z žalno slovesnostjo »začasnega« pokopa na Dobravi pri Mariboru.

Kot žrtve Hude Jame in drugih nad 700 morišč po Sloveniji so tudi rojake v Macesnovi Gorici na Kočevskem in Rome  revolucionarni oblastniki umorili na skrivaj in brez sodb, jih »obsodili« na neobstoj in tako grobo poteptali tisočletno civilizacijsko normo, da si vsak človek zasluži grob in spomin. 3450 rojakov iz Macesnove Gorice zdaj v prostorih Komunale v Kočevju čaka na mrliški list, krste, dostojen individualni pokop in vrnitev v narodov spomin. To jim dolguje demokratična Slovenija, da opraviči svojo ustavno in demokratično zavezo, ki je temelj za  mir in spravo med nami in upanje za dostojno življenje prihodnjih rodov. Pokop mora biti na Žalah v Ljubljani, glavnem mestu demokratične Republike Slovenije.

Izročilo človeštva , da se pokoplje mrtve, ki velja tudi za Slovenijo, je  Mitja Ferenca in sopodpisnike spodbudila, da nagovorijo parlament EZ in vodilne politike EZ, da pomagajo vladajočim v Sloveniji, da nemudoma opravijo to civilizacijsko dolžnost, rehabilitirajo žrtve in ponovno vrnejo 17. maj kot dan žrtev komunizma.

Pred štirimi leti je naše društvo skupaj z NSZ in Komisijo Pravičnost in mir pri SŠK posredovalo ustrezno peticijo tudi organizaciji Združenih narodov za človekove pravice v Ženevi. V društvu Združeni ob Lipi sprave bomo v Državni zbor spet vložili Izjavo o spravi in popravi krivic z zahtevo, da slovenska oblast enakopravno kot žrtve fašizma in nacizma rehabilitira tudi žrtve komunistične revolucije. Uvedba političnega in pravnega stanja, kjer so vsem zagotovljene temeljne človekove pravice, je namreč pogoj za očiščenje individualnih in kolektivnih travm polpreteklosti in podlaga za dialog in sožitje med nami ter vsestranski razvoj in napredek Slovenije in vseh njenih prebivalcev.

Zasl. prof. dr. Janez Juhant, predsednik

Prejšnji prispevek
Knjiga o možu, ki je utelešal živo krščansko upanje
Naslednji prispevek
Pridiga Janez Juhant pri sv. maši za slovenske mučence