»Veseli december« ali videz in resničnost slovenske družbe

Vseprisotni medijsko podprti »veseli december« naj bi dvigal razpoloženje decembrske teme. Veliko je pričakovanj a tudi razočaranj, skoraj neuresničljivo je graditi na vabljivih zunanjostih brez  ponotranjenja, povezanosti z drugimi, iskanja resnice in uresničevanja pravičnosti med ljudmi. Avguštin zato svetuje: Pojdi vase, v tebi je resnica! Tak »podvig« terja napor, samospraševanje in odprtost za druge in Drugega. Slovenska družbena resničnost zadnja leta beleži bolj ločitve kot povezovanja in kdo še lahko veruje v blagor čistih in odkritih src.

Če začnem pri predsednici države; govori o omejevanju, a predvsem drugih. Sama se ni pripravljena odpovedati temu, kar pridiga drugim, druge ignorira, kako naj torej čuti z ljudmi s skromnimi pokojninami in plačami, če zase zahteva celo povišanje plače ter naročnine za RTV SLO, nič kritičnega pa ne reče o nedemokratičnih in spornih postopkih nove uprave v nacionalni medijski hiši.

Nasprotno temu Peter Opeka spodbuja bogate in vplivne k delitvi, da bi revnim omogočil preživetje. Pri nas pa vladajoči in njihovi tajkunski botri nič ne kažejo pripravljenosti za omejitve svojih apetitov. Premier Golob ustvarja navidezne košarice pocenitev. Če greste v trgovino pa je vsak dan vse dražje. Grozijo nam še z dražjo elektriko in energenti. Od predvolilnih obljub so ostale le menjave ministrov in malo ali nič od reform ter prazno govorjenje in podpora privilegijem in celo kriminalcem. Žali nas predsednica  ki pomilosti trgovce z ljudmi, kar kritizira celo sodna oblast. Množe se birokratske zahteve in dajatve,: namesto prostovoljnega bo zdaj obvezni prispevek za zdravstvo in morda še za RTV SLO. Toliko bolj čudi vnema oblasti in še bolj podpora opozicije iz NSi za spremembo Ustave glede imenovanja sodnikov. Tudi ugledni ustavni sodnik z avtoriteto in znanjem Ernest Petrič je dejal, da to ne bo prineslo želene reforme sodstva. Ali Vam je vseeno za Vaše potomce, ki bodo deležni še manj pravnega varstva, levičarji pa bodo okrepili nadzor nad sodstvom? Ali Vas ne moti, da ta oblast že na drugih področjih razgrajuje temelje pravne države, namesto spoštovanja zakonov in pravil utrjuje neenakopravnost in slabša učinkovitost ter pravna varnost. Zato je Mitja Ferenc v parlament EZ vložil peticijo za rehabilitacijo in pokop žrtev revolucije, številni smo jo podprli.

Presenetljive so take poteze posebej ob 75 letnici sprejema Izjave o človekovih pravicah. Strokovnjaki po svetu sicer ugotavljajo napredek uresničevanja človekovih pravic. Pri nas trenutna oblast grobo krši njihovo uresničevanje na različnih nivojih,  na kar opozarja v poročilu tudi Varuh. Kršitve pravic na zdravstvenem, socialnem, sodnem, političnem področju smo bili letos deležni, ko nam Ustavno sodišče ni zagotovilo izvajanje mandata na RTV SLO.  Ob tem nosilci javnih funkcij še vedno govorijo o domnevni »reformi« RTV, ki to ni in se je zgodila s kršenjem ustavnega reda.  Vladajoči se hvalijo z zdravstveno reformo, a ta je uvedla le obvezno plačevanje zdravstvenega prispevka za vse. O nujnih reformah, čakalnih vrstah, svojem zdravniku nič, na kar opozarja Varuh pacientovih pavic.

Božič je v rimski državi postal praznik Jezusovega rojstva, ker so kristjani v državi uveljavljali svoje vrednote, širili in utrjevali po vesoljnem svetu vero, da se je Bog rodil med nami. Ljudje vseh časov imamo praznike glede na svoje vrednote in svoj pogled na svet. Prazniki namreč odražajo določeno vsebino življenja, vere, upanj, hrepenenj in vrednot posameznikov in skupnosti. Šele globlja verska, kulturna in družbeno- politična podlaga omogoča in utemeljuje pristno in polno praznovanje. Ob razgraditvi vseh temeljev države družbe in človeka bo to težko, saj manjka soglasja o temeljih krščanstva in naroda, ki so nam jih komunisti hoteli nasilno vzeti. Nasledniki z novimi zvijačami in manevri to le nadaljujejo.

Za advent kot prihod oziroma pričakovanje Jezusa komaj še kdo ve, a kristjani pričakujemo Novorojenega, da se znova rodi ne le v naših, pač pa v srcih čim več ljudi in se vanje naseli mir, upanje in ljubezen. Resnica  krščanskega izročila še vedno nagovarja ob vsemu pozunanjenemu videzu, da bi srca premagovala sebičnost in družno začutila svoj človeški utrip in sestrinsko in bratsko povezanost, ki prinaša mir in blagoslov. Od »veselega decembra« ostaja malo, če ni osebne zavzetosti, ki drugemu prinaša upanje, posebej vsem prizadetim in osamljenim. Stopimo si zato bliže in začutimo srčni utrip drug drugega!

Zanesenjaki, ki smo mrzlega 23. decembra 1990 ob molitvi zmrzovali pri sv. Jakobu nad Medvodami, čakajoč ministre slovenske Vlade, da nam predstavijo odločitev Slovencev za samostojno državo, in drugi, ki čutijo božjo in človeško bližino in nam je mar za narod in državo, se bomo ponovno zbrali 26. decembra ob 18h pri sv. Jakobu nad Medvodami, da okrepimo krščansko upanje in utrdimo narodno zavest ter Bogu in vsem, ki so nam jo omogočili, rečemo hvala Vam za Slovenijo.

Janez Juhant

Prejšnji prispevek
Sinodalna Cerkev in izzivi slovenskih katoličanov
Naslednji prispevek
V veri in odgovornosti