Zagate prašičje farme

V govoru predsednice Komisije EZ Ursule von der Leyen  o podnebnih spremembah smo pogrešali ukrepe za zmanjševanje njihovih posledic. Še manj je naslovila za državljane akutne zadeve kršenja pravic državljanom in celo pristranskosti Komisije glede vloge in delovanja  medijev npr. na Poljskem in v Madžarski na eni ali v Sloveniji na drugi strani, saj smo bili deležni neprofesionalne obravnave in pristranskosti. Pričakovali bi, da Komisija ne bo podpirala le določenih skupin in organizacij, pač pa bolj spodbujala inovativnost in odločnost pri uveljavljanju gospodarskih in političnih vplivov EZ v svetu. Migranti niso le problem izvornih dežel, kot pravi premier Golob, pač pa tudi evropskih politikov, saj prihajajo nezakonito, slabo jih uspemo integrirati. Še bolj pereči problemi so njihovo načrtovano vdiranje s pomočjo kriminalnih združb trgovcev z ljudmi in politično-ideološko podporo izven EZ in tudi v njej. Probleme bo treba nasloviti na prihodnjih volitvah in okrepiti zaupanje v EZ.

Neprofesionalno se obnaša politika doma. Po optimističnih napovedih vladajočih za pomoč prizadetim se po ocenah županov in poznavalcev odprava posledic ujme odvija (pre)počasi. Stiska ljudi je vse večja, problemi se kopičijo. Začetni ukrepi so uspeli v veliki meri tudi zaradi pomoči iz tujine, zdaj v prizadetih krajih pogrešajo dejavni hitri odziv vladajočih. Tudi mediji vse manj prikazujejo stiske, se ukvarjajo s razkazovanjem vladajočih, kot na koncertu v Stožicah, skratka: veliko promocije malo dejanskih učinkov. Tudi v gospodarstvu čakajo na nujno pomoč. A vladajoči uvajajo nove davke, spodbujajo karitativne dejavnosti in uvajajo samoprispevek,  ne da  bi prizadetim dali davkoplačevalski denar. Obenem polnijo žepe in kopičijo službe po ministrstvih »nevladnim« podpornikom. Ali bomo kar mirno gledali to podpiranje zajedavcev pravne države in poštenega dela? Krepi se podržavljenje pravic zavarovalnic (Vzajemne), koncentracija kapitala v ZZZS, kjer bomo po novem letu morali namesto prostovoljnega plačevati obvezen in za vse enak  prispevek za zdravje. Enako kot so jemali komunisti, njihovi ponosni nasledniki spet jemljejo Cerkvi, duhovnikom in drugim predstavnikom verskih skupnosti ter se ustvarjajo  razmere, da se izrine vero in Cerkev iz javnosti ter pospešuje njuno umiranje na obroke zaradi zajedavskih levičarjev. Čudno da katoličani – če  sta jim vera in Cerkev še življenjsko pomembna – to izrivanje prenašajo in jim je vseeno, kdo bo vzdrževal duhovnike in stavbe. Ob pogrebih se ljudje, ki so se norčevali iz  vere in Cerkve, dajo slovesno cerkveno pokopavati, jim zvoni in poje duhovnik, to pa omogočajo zvesti verniki. Ali se ne moremo dogovoriti, spoštovani predstavniki verskih organizacij in iti v splošno civilno nepokorščino?

Tudi na RTV Slovenija se  izvaja čistka, ki se je  v času komunizma v drugačnih pogojih že dogajala, a zdaj smo v demokraciji. Sistematično nasilno odstranjevanje vseh, ki so  kritični do te oblasti, pomeni, da politika zavzema RTV SLO kot je bilo jasno in je dobronamerna pred-referendumska svarila, a ni prepričala dovolj Slovencev. Takrat sem  medijskemu strokovnjaku s FDV  po oddaji  za referendum dejal, da se čudim nad njegovo ne-profesionalnostjo, ko navija za politično nacionalno televizijo in zavaja, da bo nepolitična, neodvisna in nepristranska, odprta za različne poglede. Odvrnil mi je, da žalim. Danes novo vodstvo z ozadjem »strokovnjakov« iz FDV  in civilne družbe nasilno ustvarja izrazito politični nacionalni medij, ki bo skrbel za likanje vladajočih in pometal pod preprogo realne probleme ljudi.  Kakšna nepolitičnost in medijska nepristranskost in objektivno poročanje je ta teror v medijski hiši, ki jo plačujemo vsi. In kje je tu enakost pred zakonom?  Nekoč sem že zapisal: demokrati vseh dežel uprite se!

Vlada je ukinila  spominski dan za žrtve komunizma. Pokop žrtev Macesnove gorice in Romov, kar je osnovna civilizacijska postavka in jo zahtevajo predstavniki civilne družbe v Izjavi in Komisija Vlade Republike Slovenije za reševanje vprašanj prikritih grobišč, pri odgovornih stalno naleti na gluha ušesa. Celo Inštitut za novejšo zgodovino se ne bo več ukvarjal s medvojnimi in povojnimi žrtvami in ne bo dovolil dostopa do javnih podatkov o žrtvah komunizma, ki so jih pridobili sodelavci inštituta v zadnjih desetletjih. Odlaganje pokopa mrtvih pa bo dolgoročno imelo zelo hude posledice, saj žrtve v Kočevju ležijo v provizoričnih zabojih, kostnica v Škofji Loki je polna in  žrtve na začasnem mestu na Teznem pri Mariboru postajajo vse bolj trajni problem. Kakšna država smo, da ne pokopljemo mrtvih, kar je osnovno pravilo naše civilizacije?

Razumljivo, da pristaši »novega razreda na prašičji farmi«  radi sanjajo svoj socializem in vse vodijo v prepad. A revolucija lahko požre vse, tudi svoje otroke. Gibljemo se torej na zelo tankem ledu in bomo žal vsi zdrseli v prepad, saj se boj za preživetje nevarno zaostruje. Četudi nas velik brat vse bolj opazuje, mu pokažimo, da se tega ne gremo več.

Prejšnji prispevek
Protestna izjava
Naslednji prispevek
Vabilo na spominsko žalno slovesnost – 2. november 2023