Začetki

Civilno združenje oziroma Društvo združeni ob Lipi sprave je nastalo na pobudo interniranca v Auschwitzu, pravnika in partizana Stanislava Klepa (1921–2012) ter še nekaterih drugih na partizanski in številnih na protipartizanski oziroma na strani novih demokratičnih sil ob spremembah družbenega sistema v Sloveniji tj. ob razpadu totalitarnega režima.
Največji odmev je društveno delovanje še pred formalno osamosvojitvijo doseglo v svojem začetku, tj. ob povabilu na spravno slovesnost na praznik Vseh svetnikov 1. novembra leta 1988. Takrat smo se lahko prvič javno »spomnili na največjo nesrečo v zgodovini našega naroda več kot desettisočev, ki jih je tedanja oblast hotela izbrisati iz spomina«. 


SpravaDruštvo si prizadeva za narodno spravo, z revolucijo razklanega slovenskega naroda. Sprava je temeljenja potreba vsakega človeškega bitja, spravljene družine, narodi lahko živijo polno osebno in družbeno življenje. Simbol sprave je lipa kot naše nacionalno drevo, ki spremlja hotenja in upanja Slovencev skozi zgodovino.


RehabilitacijaŠtevilni so bili zaradi bivšega totalitarnega režima življenjsko ogroženi in prikrajšani, saj je ta povzročil vsestranske žrtve: številne je pomoril, večino izvensodno, izgnal je iz domovine domnevne nasprotnike vladajočih in zatiral drugače misleče. Društvo si prizadeva za njihovo človeško politično in pravno rehabilitacijo, kar pomeni za njihov enakopravni vstop v družbeni prostor.DostojanstvoUresničevanje sprave pomeni uveljavljanje polne demokracije v Sloveniji. Enakopravnost v družbi pa zagotavljamo, s tem pa spoštujemo dostojanstvo vsakega človeka, nikogar ne zapostavljamo ter da imajo vsi možnost enakosti pred zakoni. Ustava in zakoni to sicer zagotavljajo, a treba je, da družbeno-politična praksa in zavest vseh državljanov to potrjuje.

Vodstvo

zsl. prof. dr. Janez Juhant, predsednik

Vitomir Gros, ustanovni član

Stane Okoliš, tajnikStatut društva

Statut predvideva glavne društvene dejavnosti in naloge, za katere se Društvo Združeni ob Lipi s svojim delovanjem zavzema.

Društvo v javnem interesu

Društvo ima status delovanja v javnem interesu.
Vabimo vas, da društvu naklonite del dohodnine. 

Predsednik društva zsl. prof. dr. Janez Juhant v nagovoru ob 30-letnici na sprejemu pri predsesniku Republike Slovenije g. Borutu Pahorju, 14. junija 2019.

Ali niste vedeli

Kontakt

Predsednik društva:

zsl. prof. dr. Janez Juhant

janez.juhant@guest.arnes.si

This website was made with Mobirise